Privatni izvršitelji naplaćuju dugove

Bez autora
Nov 28 2012

Od kako je usvojen zakon o izvršenju i obezbeđenju u Srbiji je počelo da radi samo 59 privatnih izvršitelja, a predviđeno je da ih bude 334. Prvi predmeti već su podeljeni. U Beogradu najviše ih je podelio "Telekom", a u Novom Sadu "Srbijagas". Posao privatnih izvršitelja je da u što kraćem roku izvrše sudsku presudu.Iako su privatni izvršitelji nova profesija u pravosuđu, za sada, nema mnogo zainteresovanih za obavljanje te delatnosti. Nadležni kažu da je konkurs stalno otvoren.

Privatni izvršitelji naplaćuju dugoveU Srbiji već radi 59 privatnih izvršitelja, a predviđeno je da ih bude 334. Najviše predmeta podelili su preduzeća "Telekom" i "Srbijagas". Posao izvršitelja je da u što kraćem roku izvrše sudsku presudu.

Od kako je usvojen zakon o izvršenju i obezbeđenju u Srbiji je počelo da radi samo 59 privatnih izvršitelja, a predviđeno je da ih bude 334. Prvi predmeti već su podeljeni. U Beogradu najviše ih je podelio "Telekom", a u Novom Sadu "Srbijagas". Posao privatnih izvršitelja je da u što kraćem roku izvrše sudsku presudu.

Među privatnim sudskim izvršiteljima je i Zoran Dukić iz Jagodine koji radi od 5. juna. On kaže da je do sada dobio više od 700 predmeta. Uglavnom ga angažuju komunalna preduzeća.

"Nadamo se da ćemo uspeti da svojim radom da smanjimo period na koji su pravosnažne presude čekale na izvršenje a koje su ocenjene kao jedan od glavnih negativnih pokazatelja efikasnosti sudstva u srbiji", rekao je Dukić.

Iako su privatni izvršitelji nova profesija u pravosuđu, za sada, nema mnogo zainteresovanih za obavljanje te delatnosti. Nadležni kažu da je konkurs stalno otvoren.

"Ovih 59 su prvi izvršitelji, a mi i dalje nastavljamo sa održavanjem ispita. Trenutno je u toku je konkurs na koji se prijavilo 29 novih kandidata koji će uskro biti imenovani. Tako da će taj broj uskoro biti veći", istakao je Nenad Jovanović iz Ministarstva pravde.

Zakon predviđa da na 25.000 stanovnika radi po jedna kancelarija privatnog izvršitelja. Izvršenja sprovode na pokretnoj i nepokretnoj imovini, koju popisuju i plene. Za svoj rad odgovaraju Komori izvršitelja.

"S obzirom da smo isključivo nadležni za spovođenje izvršenja u vezi sa komunalnim i sličnim potraživanjima najveći broj izvršenja je takav, ali smo imali izvršenja gde su poverioci mogli da biraju da li će da angažuju sud ili nas i veliko je interesovanje tih poverilaca kao što su banke i druge privatne firme", rekao je predsednik Komore izvršitelja Mihajlo Dragović.

U Komori kažu da praksa već pokazuje da dugove brže vraćaju fizička lica, i da medijacija daje rezultate. Kao najveći problem izdvajaju naplatu potraživanja od preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik